Саопштење за јавност

Поводом актуализирања решења питања несалих лица, приликом  сусрета председника Владе Републике Србије Александра Вучића и изабране  председнице Хрватске Колинде Грабарић Китаровић – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије издаје

                               

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Породице несталих подржавају став највиших званичника Републике Србије и Хрватске да је решење питања несталих лица у протеклим ратовима једно од најзначајних питања у међусобним односима.

Крајње је време да се решавању питања несталих приступи без политизације и дволичности.

Овом приликом истичемо да се по нашим евиденцијама у познатим гробницама и гробним местима у Хрватској налази 222 лица српске националности, а да је укупан број несталих Срба у Хрватској преко 1.800. Уколико би се радило о познатим гробницама жртава хрватске националности, јасно је да би оне биле већ давно ексхумиране.

Напомињемо да је Србија ексхумирала нестала лица из свих познатих гробница и гробних места на својој територији.

Похваљујемо приступ председника Владе Србије господина Александра Вучића приликом наведеног сусрета са новоизабраном Председницом Хрватске.

Први пут је неко од високих званичника Србије у Загребу питање несталих поставио на равноправне основе, те отворено рекао да на листи несталих у Хрватској  има више Срба него Хрвата.

Желимо нагласити да не делимо жртве по националности и да подржавамо породице несталих у Хрватској у тражењу својих најмилијих.

Подвлачимо да је искрен приступ питању несталих једино могућ ако се за почетак – ексхумирају све познате гробнице и  гробна места у Хрватској.

Сусрет највиших званичника Србије и Хрватске у Загребу даје наду за успешније решавање питања несталих, као једног од најтежих питања  наслеђа прошлости .

 

У Београду, 16.02.2015. године   

ПРЕДСЕДНИК  КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач

Author: Подразумевани веб места

Share This Post On