Удружење „Отета истина“ (Београд)

logo

Пун назив

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

О удружењу

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији је непрофитабилна, невладина организација хуманитарног карактера и има за циљ расветљавање судбина отетих и несталих. Удружење искључује политички ангажман и страначко промотерство, не лицитира жртве, нити злоупотребљава несрећу.

Ово Удружење је основано марта 2000-те године у Београду са циљем проналажења и расветљавања судбина киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији од 1998. године до данас од стране наоружаних и униформисаних лица која себе називају ОВК а који су након доласка мировних снага легализовани у Косовски заштитни корпус. Ради боље комуникације са породицама Удружење има своје подканцеларије у Нишу, Краљеву, Грачаници (Косовска Митровица и Велика Хоча).

На основу статистичке обраде коју је сачинило наше Удружење, од укупног броја киднапованих и несталих лица 10% отето пре НАТО агресије, 5% за време а 85% након доласка мировних снага. Отета и нестала лица су припадници свих народа, националних мањина, етничких заједница као и свих конфесија Срби, Црногорци, Муслимани, Турци, Роми, Горанци, као и известан број Албанаца и страних држављана.

Отимане су и одвођене у непознатом правцу особе различите старосне структуре: жене, деца, старци, одрасли. Овог чина нису били поштеђени ни друштвено утицајне личности, професори универзитета, лекари, новинари, студенти, ученици, занатлије, пољопривредници, уметници, свештеници, припадници МУП-а и ВЈ и итд.

Отмицама су захваћени и болесници – инвалиди различитих категорија, ретардине личности, душевно поремећене особе, лица оболела од неизлечивих болести итд.

Насилно лишавање слободе од стране албанских наоружаних и униформисаних групација познате као ОВК, су вршена из породичних кућа, радних места, уставних дужности, заседа у саобраћају и другим јавним местима.

Наше Удружење поседује податке о времену и начину отмице прикупљене од сродника.

Током свих ових година пристизале су информације да су киднапована и нестала лица држана у логорима или приватним затворима на Косову и Метохији, Македонији и Албанији.

Протеклих година организовали смо низ протеста и одржали многе састанке са представницима владиних и међународних институција и амбасадама земаља које имају своје војнике у мировној мисији да се баве проблемом киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и апеловали да се ослободе сви живи из логора.

Проблем несталих и киднапованих лица протеклих 10 година пролазио је кроз разне фазе: од хуманитарне катастрофе, преко политике, све до скорашње интерпретације у књизи бившег тужиоца Хашког Трибунала г-ђе Карле дел Понте „Лов, ја и ратни злочинци“ о трговини људским органима.

Још од трагичних отмица 1998. године доказано је постојање тајних логора и затвора на КиМ и у Албанији. До 12. јуна 1999. године за то је била одговорна наша држава. Након тога, наступила је одговорност КФОР-а и УНМИК-а јер су они дошли након потписане Резолуције Савета безбедности УН да одржавају ред и мир, спроводе и осигурају безбедност свих грађана.

Након пријава породица војници КФОР-а и УНМИК-а били су у обавези да истраже све локације, изврше рацију и ослободе на стотине киднапованих Срба, Рома, Албанаца и др. Могли су да спасу људске животе као што је то могао и МКЦК да је поштовао Женевску Конвенцију и II допунски протокол који штити људски живот и хуманитарно право, као и Резолуцију о присилном притварању.

Међународни Комитет Црвеног Крста је присутан у Албанији и на Косову и Метохији.

Информације да су у Албанији постојала места ужаса и криминала у којима су бескрупулозно убијани Срби и други ради трговине органима ми не можемо потврдити јер не знамо судбину наше деце, браће, очева, мајки, супруга… Свака сумња и свака несрећна информација буди најцрњу могућу наду да ћемо макар пронаћи њихове гробове. Али нада да је неко успео да преживи постоји. 2003. године УНМИК полиција је потврдила да је само на КиМ постојало 144 логора, тајних затвора. Нажалост наше породице и даље ништа не знају о судбинама људи присилно затворених, мучених и убијених. У заборав је бачен и потписани Споразум, три (3) Протокола о сарадњи наше полиције у УНМИК-а по питању заједничких акција на терену и рација у објектима за које се знало да су тајни затвори и логори.

Због тога апелујемо на све људе добре воље, све разумне државнике, међународне институције да нам помогну у проналажењу истине.

Приоритети:

• Поштовање људских права

• Решавање судбина киднапованих и несталих особа на КиМ

• Хитно ослобађање свих преживелих

• Решавање социјалног/економског/ законског статуса преживелих чланова

• Омогућавање приступа информацијама

• Убрзавање процеса ексхумација и идентификација

Контакт

Aдрeсa

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Главна канцеларија Београд

Сремска бр. 6/4

Београд

Србија

Teлeфoн

тeл/фaкс: +381 11 328 5025

Email

udruzenjekidnest@yahoo.com

Председник Удружења

Верица Томановић

Секретар Удружења

Олгица Божанић

Интернет презентација

www.udruzenjeporodica.org.rs