„Експрес“: Вилијамсон има обиман досије о злочинима ОВК

280935_clintuilliamson1_f

Главни истражитељ навода из извештаја Дика Мартија, амерички тужилац Клинт Вилијамсон, има обиман досије о злочинима припадника бивше ОВК и очекује се да га преда судијама посебног Трибунала који ће се бавити налазима швајцарског сенатора, објавио је приштински „Експрес“.

Извори листа наводе да се у досијеу америчког тужиоца налазе имена 120 руководилаца ОВК, за које се очекује да буду оптужени за нестанак 320 Срба у регији Ораховца, Дренице и Метохије.

Очекује се и да сви осумњицени, према изворима „Експреса“, буду ухапшени када буду испуњени законски услови за оснивању Трибунала.

„Експрес“ наводи да су већина имена из досијеа познати ратни руководиоци ОВК из регије Дренице и Метохије, али да су ту и имена људи који су углавном деловали у северном делу Албаније, на граници са Косовом.

Вилијамсонов тим већ скоро четири године истражује наводе из Мартијевог извештаја у коме су описани злочини припадника бивше ОВК над Србима, Ромима и „нелојалним“ Албанцима након повлачења српске војске и полиције са Косова 1999. године.

Највише пажње у том извештају изазвали су наводи о вађењу органа киднапованим цивилима у такозваној „жутој кући“ у централној Албанији, након чега су ти органи продавани на илегалном тржишту.

Извор:  Приштински „Експрес“, Блиц

Author: Подразумевани веб места

Share This Post On