Испраћени посмртни остаци пет идентификованих бораца

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На Новом гробљу у Бањалуци 27. маја 2013. године, уз највише војне почасти, испраћени су посмртни остаци пет идентификованих бораца Прњаворске бригаде Војске Републике Српске, које су припадници муслиманских снага убили на Озрену у мају 1995. године.

Ријеч о пет бораца прњаворске бригаде Војске Републике Српске, који су нестали 27. маја 1995. године приликом напада одреда “Ел Муџахид“ у мјесту Подсјело на Озрену. Ниједан борац ВРС заробљен тога дана није се вратио жив. Ових пет бораца ексхумирано је 20. јула 2012. године на локалитету Мићине њиве, општина Завидовићи. Ријеч је о сљедећим борцима:

1.Аулић (Миленко) Зоран, рођен 1. маја 1963. године, у Мравици, Прњавор. Нестао 27. маја 1995. године у мјесту Подсјелово. Ексхумиран 20. јула 2012. године, а идентификован 22. маја 2013. године.
2.Зарић (Недељко) Ненад, рођен 20. априла 1954. године У Прњавору. Нестао 27. маја 1995. године у мјесту Подсјелово. Ексхумиран 20. јула 2012. године, а идентификован 22. маја 2013. године;
3.Милановић (Љубомир) Анђелко, рођен 9. јула 1952. године у Просјеку, Прњавор. Нестао 27. маја 1995. године у мјесту Подсјелово. Ексхумиран 20. јула 2012. године, а идентификован 22. маја 2013. године;
4.Сандић (Костадина) Радомир, рођен 3. јануара 1958. године у Црквини. Нестао 27. маја 1995. године у мјесту Подсјелово. Ексхумиран 20. јула 2012. године, а идентификован 22. маја 2013. године;
Девић (Обрад) Славко, рођен 22. новембра 1955. године у Црквини. Нестао 27. маја 1995. године у мјесту Подсјелово. Ексхумиран 20. јула 2012. године, а идентификован 22. маја 2013. године.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић том приликом је подсјетио да је требало 18 година да се пронађу тијела пет српских бораца како би их породице достојно сахраниле.

– Ови људи су страдали само зато што су били припадници српског народа и само зато што су бранили вијековна огњишта – рекао је Ђокић и додао да су ове војнике злочинци мучили, убили, а потом сакрили њихова тијела.

Ђокић је позвао све који имају информације о масовним и појединачним страдањима да открију своја сазнања.

– Нећемо се умирити док не пронађемо тијела свих убијених војника Републике Српске и свих цивила, који су прошли страшне патње – рекао је Ђокић.

Он је истакао да институције Републике Српске захтијевају да се казне злочинци, док институције БиХ селективно гледају на ове проблеме.

– Они споро раде на проналажењу тијела несталих српских бораца, а када их пронађу, још спорије иде процес идентификације, па се патња и бол породица продужавају – рекао је Ђокић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Прњавор Боро Пеулић рекао је да је овим борцима данас одато поштовање за њихову жртву коју су дали за одбрану Српске.

– Након 18 година, од када су нестали, породице ових јунака могу бар да упале свијеће на њиховим гробовима – рекао је Пеулић.

Он је истакао да није задовољан процесом тражења несталих, јер је сигуран да се врше опструкције када је ријеч о српским жртвама.

– Разлог је прикривање ратних злочина и избјегавање одговорности починилаца – рекао је Пеулић.

Он је истакао да ни институције БиХ, прије свега Суд и Тужилаштво БиХ, немају воље да заврше овај процес.

– Прије свега се процесуирају људи из реда српског народа, а за остале се настоји избјећи одговорност за почињене ратне злочине – рекао је Пеулић и додао да је 626 бораца са подручја општине Прњавор погинуло у протеклом рату.

Бранка Аулић, супруга данас сахрањеног Зорана, каже да је за 18 година, колико је тражила тијело супруга, доживјела само понижења.

– Убили су га муџахедини, а информације које смо добили говоре да је то учињено на стравичан начин – истиче Бранка Аулић.

Осим чланова породица погинулих бораца, сахрани су присуствовали представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, изасланици предсједника Републике Српске, Народне скупштине Српске и града Бања Лука, те представници српских невладиних организација проистеклих из протеклог рата

P5270013

When try the shed wet clunker for cuticles using cialisonbest.com at that site my conditioner hair some compra. My dissolve Afghanistan. I over?

visit page

Author: Koordinacija

Share This Post On