Округли сто: Последице ратова деведесетих из угла породица жртава – Медија центар, Београд 7.7.2014.

Округли сто Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

Понедељак, 7/7/2014, 11:00, II спрат, Мала сала

• Двоструки стандарди у ексхумацији и идентификацији жртава
  • Проблеми у евиденцији несталих
  • Процесуирање злочинаца
  • Значај ослобађајућих пресуда Хашког трибунала
  • Морална и материјална сатисфакција породица жртава
  • Закон о несталим лицима
  • Улога медија у потрази на несталима

Учесници:

• Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије
  • Душан Челић, заменик председника Координације српских удружења породица несталих
  • Саво Штрбац, директор Веритаса
  • Бруно Векарић, заменик тужиоца за ратне злочине Србије
  • Јово Бакић, доцент на Филозофском факултету у Београду
  • Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ (Нова српска политичка мисао)
  • Милка Љубичић, заменик главног уредника франкфуртских Вести

Модератор: Драган Пјевач, председник Координације српских удружења породица несталих

Позив (pdf)

ЗАКЉУЧЦИ  И ПРЕПОРУКЕ СА ОКРУГЛОГ  СТОЛА  ОД

07.07.2014. ГОДИНЕ

Проналажење и идентификација несталих лица, утврђивање тачног броја свих жртава и околности њихових страдања  је  централно питања отклањања дела последица ратова деведесетих на просторима држава  насталих распадом бивше  Југославије и на простору Косова и Метохије.                 Држава Србија мора учинити већи напор и више допринети решењу ових питања. Потребно је одмах предузети активности ради притиска на Хрватску да се изврши  ексхумацији свих познатих гробних места  српских жртава у Хрватској;

– Држава Србија има правну, моралну и политичку одговорност у погледу расветљавања судбина њених држављана – несталих и убијених на Косову и Метохији и то како пре 10. Јуна 1999. године, тако и након тог датума. Убиства и киднаповања Срба и осталих неалбанаца, као и непослушних Албанаца, после јуна 1999. године  мора бити предмет разговора званичног Београда и Приштине и мора бити предмет тражења  одговорности  у Међународне заједнице за период  када је она, на основу Резолуције СБ ОУН бр. 1244, преузела вршење власти и одговорност за стање људских права на подручју Косова и Метохије.  Истрага о трговини људским органима киднапованих и заточених Срба на Косову и Метохији, за које су у извештају Савета Европе (извештај Дика Мартија), осумњичени припадници тзв. Ослободилачке војске Косова,  мора добити судски епилог;

–  Након негативних  искустава са Хашким судом тешко је веровати у објективност Суда за ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, који се намерава  организовати под окриљем ЕУ.

Помирење Срба и Албанца се не може заснивати на једностраном и неистинитом тумачењу српско албанских односа и негирању српских и свих  неалбанских жртава на Косову и Метохији.

Породице жртава не пристају на такву “нормализацију односа“;

Осуђујемо сваки злочин у протеклим ратовима, без обзира ко га је починио и без обзира на циљеве због којих је почињен.  Поштујемо туђе жртве и подржавамо рад Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије у прогону осумњичених за  ратне  злочине почињене над другим народима, али, захтевамо да Тужилаштво и Суд за ратне злочине, са истом ревношћу и објективношћу врше своје надлежности када су у питању ратни злочини над припадницима српског народа.

Тражимо поштовање за породице несталих и погинулих Срба и  адекватно процесуирање за злочине почињене над Србима.  Тражимо од званичника Србије да приликом сусрета са званичницима Хрватске и Приштине ова питања ставе на дневни ред. Неприхватљива је свака манипулација бројевима убијених у политичке сврхе;

–  Неприхватљиво је  непостојања политичке воље  да се у Републици Србији донесе Закон о несталим лицима и системски уреде бројна питања из ове области;

Међународни суда  за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије је успоставио двоструке стандарде и двоструке критеријуме кад је у питању процесуирање окривљених  Срба и просецуирање осталих;   То се пре свега односи на број оптужених и осуђених, као  и  на висину изречених казни. Ослобађајуће пресуде Готовини, Маркачу, Харадинају и Орићу показале су примену двоструких стандарда и неспособност Хашког суда да се одупре политичким притисцима и директивама оних који су га основали и који га плаћају;

Хашки суд није допринео успостављању правде за жртве. Уврежено мишљење у Међународној заједници да су жртве  Бошњаци, Хрвати и Албанци, додатно је оснажено наведеним хашким пресудама. На овај начин постављени су темељи за једнострано тумачење прошлости и ратова деведесетих, што може имати далекосежне негативне последице, како за породице жртава, тако и по саму Републику Србију и све њене грађане.

Потребан је велики напор државе Србије, стручне јавности, невладиног сектора и самих чланова породица жртава да би се документовала и објавила истина о трагедијама српских жртава;

–  Сматрамо да је у интересу породица свих жртава да што пре дође до  суочавања са прошлошћу у вези ратова  деведесетих .

Породице  жртава траже да им се призна неправда која им је нанета. Потребна су сучељавања мишљења историчара, социолога, политичких аналитичара и остале стручне јавности свих зараћених  страна  о узроцима  и последицама ратова деведесетих – медијски праћена, пре свега на  државној телевевизији;

– Медији  су у време  ратних деведесетих  у добром делу били продужена рука власти и имају одговорност за последице тих ратова.

У циљу признања неправде нанете жртвама и изградње културе солидарности и саосећања, потребно је веће ангажовање  медија (пре свега РТС-а и осталих ТВ станица са националном фреквенцијом) и проналажење начина да се примерено презентују

ове тешке теме:

Председник  Координације:

ДРАГАН  ПЈЕВАЧ

У  Београду  07.07.2014 године.

Напомена:  Закључке и препорука је израдила  Радна група  Координације на основу излагања Уводничара, дискусија и сугестија присутних на Округлом столу.

Avatar

Аутор: Koordinacija