Поводом годишњице  мартовског етнички мотивисаног насиља и прогона Срба од стране Албанаца 17. и 18. марта 2004. године Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије издаје

Пред очима међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, оличене у Кфор-у и УНМИК- у, догодио се нечувени терор над Србима и њихов прогон.

Током три дана насиља Албанаца над Србима 17.,18. и 19. марта 2004. године убијено је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља. Протерано 4.012 Срба.

За наведене злочине нико није одговарао, протераним Србима практично није омогућен повратак и нико им није надокнадио штету за уништену имовину.

Након тринаест година Међународна заједница оличена у институцијам Ујединјених нација и Европске уније није предузела ништа да се процесуирају злочини почињени над Србима на Косову и Метохији и није предузела ефикасне мере да би се заштитила имовина Срба на Косову и Метохији.

Охрабрена оваквим ставом Међународне заједнице, Влада у Приштини је донела одлуку да се сва непокретна имовина Републике Србије на територији Косова и Метохије региструје на име ткзв. Републике Косово. На овај начин на сцени је  поново  отимањe имовине Срба и државе Србије.

Породице жртава позивају Међународну заједницу, власти у Београду и Приштини да се интензивирају разговори о животним питањима свих људи на Косову и Метохији, те да се напокон отвори и питање  процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама.

У Београду, 16.03.2017. године

Аутор: Подразумевани веб места