Поводом  деветнаестoгодишњице напада хрватске војске  на заштићено подручје УН u Хрватској, у акцији “Олуја”, у којој је убијено и погинуло 1.834 лица српске националности, а преко 200.000 протерано – Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије издаје

Породице убијених жртава до данас нису добиле било какву  сатисфакцију за свој губитак.

Подсећамо да је у овoј акцији убијено преко 1.200 српских цивила од којих је више од 60 % било старије од 60 година.

За деветнаест година Хрватска је за наведене злочине правоснажно осудила само једно лице, што јасно говори да није и не намерава   озбињно судити за  ове и све друге ратне злочине почињене над Србима.

Хашки суд је коначном другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за удружени злочиначки подухват у Олуји, иако је првпостепеном пресудом Готовину осудио на 24 године затвора, а Маркача на осамнаест.

Овом пресудом у Међународној заједници и службено је озваничен двоструки критеријум када су у питању злочини учењени над српским жртвама.

Такође, подсећамо да и данас постоји 215 познатих гробних места, српских жртава из “Олује” које Хрватска није у стању да ексхумира.

Породивце жртава позивају  јавност  у Србији да дигне глас и моле  за подршку, како би српске жртве добиле једнак третман какав у протеклим ратовима имају хрватске, албанске, бошњачке и све друге жртве.

У Београду, 04.08.2014.године.

Author: Подразумевани веб места