Саопштењe за јавност

-МЕДИЈИМА-
Цијењени/е,

Тијеком комеморативног скупа у спомен на убијене и нестале за вријеме и након Војно редарствене акције Олуја, у недјељу 3. коловоза / аугуста с почетком у 12 сати на православном гробљу у Двору (Сисачко-мословачка жупанија), с нама ће бити Драган Пјевач испред Координације српских удружења породица несталих и убијених у бившој Југославији (Београд) као и члан обитељи убијених цивила Владо Шашо из Београда.

/ Родитељи г Шаше, Љубица и Петар Шашо су заједно, 07.08.1995. године, са сусједима кренули трактором из Љесковца према Двору у збјег. Стигавши у Двор предали су се припадницима ХВ-а. Док су њихови сусједи укрцани у камион Хрватске војске и превежени у сабирни центар крај Поповаче, Љубица и Петар остали су у Двору с још неколицином људи те су, све од тада до свибња ове године те коначне идентификације раније ексхумираних посмртних остатака, сматрани несталима. /

Скупом сјећања у Двору желимо одати почаст жртвама, подсјетити на мјеста страдања, упозорити на спори процес ексхумација и идентификација те још увијек неучинковито процесуирање ратних злочина. Тијеком и посебно након ослобођења окупираних хрватских подручја страдао је велики број недужних српских цивила, те је стога заједно с обиљежавањем годишњице Олује потребно подсјетити и на ту патњу, страдалништво и егзодус.

Тијеком комеморативног скупа у Двору окупљенима ће се обратити Милорад Пуповац, Српско народно вијеће, Драган Пјевач, Координација српских удружења породица несталих и убијених у бившој Југославији (Београд) те Весна Тершелич, водитељица Доцументе – Центра за суочавање с прошлоћу.

Када говоримо о процесуирању одговорних за казнена дјела ратног злочина почињених тијеком војно редарствене акције Олуја, имамо тек једну правомоћну пресуду пред хрватским правосуђем и то за злочине у Прокљану и Мандићима. Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) на подручју ослобођеном ВРА Олуја евидентирао је 677 цивилних жртава те око 20.000 уништених (спаљених, срушених или темељито оштећених) објеката.

Парастос свим жртвама служит ће се у цркви Св. Георгија у Двору с почетком у 11.00 х.

У вези свих додатних информација обратите се на контакт / е – маил еуген.јаковциц@доцумента.хр / м 091 457 23 99

Весна Тершелич, Доцумента – Центар за суочавање с прошлошћу
Милорад Пуповац, Српско народно вијеће