САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА У „МЕДАЧКОМ ЏЕПУ“

Поводом годишњице акције хрватске војске познате под називом “Медачки џеп” у којој је нападом на, у то време заштићену зону УН, у селима Дивосело, Читлук  и  Почитељ, 9. септембра 1993. убијено је 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије издаје

Породице убијених у Медачком џепу огорчене су што након више од двадесет година за наведене злочине практично  нико није одговарао.

Хрватски судови су за наведене злочине ослободили провооптуженог Рахима  Адемија, а другооптуженог Мирка  Норца осудили на казну затвора од 6 година, иако је несумљиво да злочини почињени у Медачком џепу спадају у ред најмонструознијих у протеклим ратовима.

Породице жртава овим саопштењем изражавају своје огорчење и питају: „Ко је крив за стрвичне злочине и да ли званична Хрватска сматра, да је у Хрватској завршено суђење  за злочине у Медачком џепу?“

Овим поводом позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити  на дневни ред и решавати.

Породице жртава позивају јавност у Србији да дигне глас и моле  за подршку, како би жртве добиле сатисфакцију за свој ненадокнадиви губитак.

У Београду, 08.09.2014,године

Author: Подразумевани веб места