Саопштењe за јавност

Поводом пресуде Уставног суда Републике Хрватске којом је укинута пресуду Врховног суда Хрватске, а којом је  Бранимир Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије:

Хрватско правосуће и овом пресудом даје јасне назнаке да су суђења за ратне злочине, у којима су жртве невини цивили српске националности у Хрватској, практично завршена.

Уставни суд је Врховном суду наложио да се понови поступак против Главаша и   да се преиспита јесу ли у поступку против њега биле повређене одредбе Kонвенције за заштиту људских права и темељних слобода.

Шта је са заштитом људских права и слобода жртава које су по препознатљивом рукопису Главашевих подређених морале да у „гаражи“ пију  киселину и које су пронађене у Драви руку везаних и уста прелепљених „селотејпом“ и шта је са заштитом људских права њихових породица  – то није важно.

Породице жртава подсећају јавност да је само у  акцији Олуја“ убијено преко 1.200 српских цивилаи и да је до сада за ове злочине у Хрватској  правоснажно осуђено само једно лице.

Поздрављамо изјаве новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је једно од најважнијх – питање несталих лица и обавештавамо новоизабрану Председницу да одмах после инаугурације може кренути у решавање тих питања, јер у Хрватској већ готово двадесет година постоје  регистроване гробнице и гробна места у којима се налазе остаци 222 лица српске националности, који до  данас нису ексхумирани.

Позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама – буду питања која се морају ставити  на дневни ред и решавати.

У Београду, 13.01.2015,године

Аутор: Подразумевани веб места