Поводом односа Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања према представницима породица жртава, као и поводом  окончане јавне расправе на нацрт Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица – Скупштина Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије са своје седнице од 12.12.2015.године налаже  председники Координације да изда следеће

Сматрамо да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  има  игнорантски однос према представницима породица жртава, који се манифестује тако што ресорни министар и његови помоћници, не само што не долазе на конференције за штампу, округле столове и Скупштину Координације, него се не удостоје ни одговорити на позиве  представника  породица.

Подсећамо јавност да је наша Координација, као и више невладиних организација, послало примедбе на предлог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, на шта нисмо добили одговор, као што нисмо добили одговор ни на недавни упит Министарству да нам се достави предлог коначне верзије Закона која треба да се појави пред посланицима у Скупштини.

Недопустиво је да у расправу о нацрту Закона нису била укључена  удружења породица  несталих и погинулих Срба са Косова и Метохије и Хрватске, којих се наведена проблематика највише тиче и који би могли дати највећи допринос у изради овога, веома важног закона

Овим саопштењем изражавамо своје огорчење али и отвореност са сарадњу. Очекујемо позив из надлежног Министарства како би се на адекватан начин решило питање породица жртава, те на озбиљан и одговоран начин приступило решавању последица ратова  деведесетих.

У Београду, 14.12.2015.

Доставити: – Председник Владе Републике Србије