Поводом реаговања Удружења „Мајке Сребренице“ и условљавања представника државе Србије и српског народа да се на годишњицу страдања  поклоне жртвама Сребренице – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије издајe

Најдубље саосећамо са породицама жртава Сребренице и изражавамо осуду свих оних који припадају српском народу, а који су чинили злочине над невиним цивилима и заробљеним војницима у Сребреници и свим осталим местима.

Суочење са злочинима у протеклим ратовима и сатисфакција свим жртвама није учињена и сваки покушај власти бивших зараћених држава да то учине, породице жртава би требало да поздраве.

Политизација жртава је нешто најружније што поједине државе раде, усмеравајући и финансирајући удружења породица жртава да говоре само о својим жртвама.

„Мајке Сребренице“ су доживеле највећу несрећу и бол који се човеку може десити, а то је да им неко убије дете, без суђења и без утврђивања било какве кривице. То исто су доживеле и све друге мајке којима су синови убијени на ратиштима деведесетих. То су доживеле српске мајке, хрватске мајке, мајке Албанаца, мајке Бошњака и осталих народа, у местима у којима су се водили ратови.

За сваку мајку и оца је убиство невиног детета нашто најгоре што се може десити и зато разумемо представнике Удружења „Мајке Сребренице“ кад говоре да је то што се десило њиховој деци геноцид. Све жртве у својој свести имају ту реч када размишљају о убиству својих најдражих, о злочинима које су починили они други.

Прошле године је Удружење „Мајке Сребренице“ условило присуствовање највиших званичника Републике Србије годишњици обележавања злочина у Сребреници, пуштањем на слободу осумњиченог за ратне злочине над Србима, Насера Орића. Ове године имају нове услове. И уз све то, „Мајке Сребренице“ већ више година иду на обележавање „Олује“ у Книну, а никада нису ни помислиле доћи на парастос српским жртвама, који се организује истог дана.

Представници Удружења „Мајке Сребренице“  у свом болу и неправди која им је учињена прелазе границу и свесно или несвесно пристају на политизацију жртава, што никоме није добро донело и било је погонско гориво за ратове деведесетих.

Сви представници власти бивших зараћених народа су  ваљда добродошли у исказивању поштовања жртвама, у признавању неправде нанете жртвама и изградњи културе солидарности и саосећања са жртвама.Мир на овим просторима нам једино можемо донети ми сами.                       Понижавање било кога и инсистирање на кривици само једне стране за зло        које се десило, није пут којим се  треба ићи и неће допринети правди за жртве, као ни помирењу и нормалном животу на просторима бивше Југославије.

У Београду, 01.07.2016.године.

Аутор: Удружење „Суза“