Саопштење за јавност поводом пресуде Жупанијског суда у Загребу

Поводом ослобађајуће пресуде Жупаниског суда у Загребу у кривичном поступку против двојице бивших специјалаца хрватске војске Фране Дрље и Боже Крајинe,због кривичног дела ратног злочина почињеног у засеоку Грубор код Книна 25. августа 1995. године, када је убијено шестеро српских цивила старије доби – Јово Грубор, Милош Грубор, Марија Грубор, Милка Грубор, Ђуро Карановић и Јован Грубор, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије издаје

Хрватско правосуће оснажено ослобађајућом хашком пресудом хрватским генералима Готовини и Маркачу, донело је још једну у низу срамних пресуда. По образложењу судије Бранка Мајеровића, Суд је утврдио да су од стране хрватске војске убијени „невини и стари људи испред својих кућа и да је осрамоћена елитна постројба хрватске војске и сведена на ниски и приземни ниво српских добровољаачких банди које су харале Хрватском“.

Ко је банда и ко је харачио, а ко и данас харачи најбоље се види из података који говоре да је у аккцији „ Олуја“ убијено преко 1.200 српских цивилаи и да до сада за ове злочине нико није правоснажно осуђен у Хрватској. Подсећамо да је Хрватска већину од убијених пописала као Н.Н. лица и сахранила и да преко 250 српских жртава на познатим гробним местима чека и данас на ексхумације.

Хрватска не може сакрити злочине који су почињени над Србима у прошлом рату, али проналази до сада невиђено решење у историји процесуирања окривљених за те злочине – утврђује да су злочини почињени а да нико није крив.

Злочин нема оправдања и злочинци, без обзира на националност и „патриотски занас“ у којем су починили злочин – не могу да буду хероји.

Позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити на дневни ред и решавати.

У Београду, 07.06.2014, године

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИЈЕ