Саопштење за медије поводом истраге трговине органима

Саопштење за медије

Switzerland's Council of Europe investigator Dick Marty speaks at a news conference in Paris

Пре тачно три године, у Парламентарној скупштини Савета Европе, усвојен је Извештај специјалног известиоца Дика Мартија о нелегалној трговини људским органима на Косову и Метохији и у Албанији. Ових дана је специјални истражни тим Европске Уније, којим руководи тужилац Џон Клинт Вилијамсон, завршио истрагу о трговини органима на Косову и Метохији. Најављено је, такође, да ће оптужница која ће уследити, обухватити и бивше команданте такозване ослободилачке војске Косова, од којих се већина налази у тамошњем државном и политичком врху. Подизање оптужнице очекује се у првој половини године, а она ће обухватити бивше чланове главног штаба ОВК и бивше команданте зона ОВК.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и чланови породица косметских жртава који су око овог Удружења окупљени, желе да верују да је истрага вођена професионално, одговорно и непристрасно. Ако је тако, онда ова истрага од које породице српских страдалника много очекују, мора дати одговоре на питања шта се са њиховим киднапованим и несталим сродницима стварно догодило?

Петнаест пуних година траје њихово безуспешно трагање за истином када су и у каквим све мукама окончани животи њихових најрођенијих. Податак да се на листи несталих на Косову и Метохији налазе имена још преко 520 углавном српских цивила, међу којима је и велики број деце, поново актуелним чини сведочења о трговини људским органима и „Жутој кући“.

Колико год да је истина болна, породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији, желе да се са истином суоче. Јер, неизвесност и безнађе предуго трају. Зато они са посебном пажњом ослушкују све што је везано за трговину људским органима и, надају се, да је специјални истражни тим, који је предводио Вилијамсон, професионално одговорио задацима који су им поверени.

То ће помоћи да се коначно сазна истина о страдањима хиљада косметских Срба, а да оне који су наредили и починили злочине, стигне заслужена казна.

15. јануар 2014, Београд

Председница Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији