Обележен 30. август, Међународни дан несталих

Извор: Бета, Тањуг

SKUP

Београд — Међународни дан несталих се обележава у Србији, али и целом свету. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, на листи несталих налази се 11.859 лица.

Од тог броја једну трећину чине Срби, речено је данас на конференцији поводом обележавања Међународног дана несталих.

Том приликом представници координација српских удружења породица несталих на просторима бивше Југославије апеловали су да се покрену озбиљне и ефикасне истраге, одговорност за организаторе и починитеље свих злочина, али и отварање архива.

Они су затражили системско решење за цивилне жртве рата, решавање правног и социјалног статуса породица жртава рата у свим сегментима, али и да се ефикасно спроведе истрага о свим детаљима везаним за трговину органима Срба на Косову и Метохији.

180409303552208c82b3223760034688_v4 big

Председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић
рекао је да је важно истаћи да је Амнести интернешнел „најзад отворио душу, односно да је Савету безбедности обелодањен један документ који може да се назове документом сведочења породица несталих“.

Он је истакао да у том документу ништа ново није написано, ни речено, али да је важно да су најзад имали довољно снаге да ставе потпис и обнародују један документ који говори о свим несрећама, страдањима и последицама.

Он је истакао да се нада да ће се доћи до формирања заједничке књиге несталих у региону.

Председница Српске координације Наташа Сћепановић рекла је да је из године у годину све мањи број нових идентификација и додала да, ако се настави тим темпом, тај процес ће трајати још 30 година.

„Недостају информације о масовним и појединачним гробницама, успорене су ексхумације, на идентификације се дуго чека“, рекла је Шћепановић.

Она је истакла да су неке идентификације погрешно урађене, као и да по том питању недостају одлучност и воља влада у региону. Она је истакла да недостају поштовање и примена потписаних споразума, као и постављање питања за почињене злочине многих који су на значајним позицијама.

Она је истакла да, према подацима којима располаже Документационо информациони центар „Веритас“, од укупног броја погинулих и несталих до сада је сахрањено 5.101 лице, док се 1.938 лица још води у категорији несталих, а да је за годину дана идентификовано само 20 лица.

Председник Управног одбора Српске координације Драган Пјевач упутио је апел свим владама у региону да се све земље у потпуности посвете решавању питања несталих лица и додатно унапреди свака врста међусобне сарадње како би дошло до бржег проналаска несталих.

„Осамнаест година од престанка рата у Хрватској за 2.000 несталих Срба још се не зна. Према евиденцији, познатих неексхумираних гробница је 270, а 306 чека на идентификацију, а за више од 1.400 се не зна“, рекао је Пјевач.

Делегација Координације српских удружења положила је венац на спомен плочу српским страдалницима у региону у Ташмајданском парку.

Фонд за хуманитарно право позвао је државе бивше Југославије да појачају напоре у правцу утврђивања судбине свих особа несталих током ратова.

Тужилаштво за ратне злочине саопштило поводом Међународног дана несталих да је у случајевима које води евидентирано 2918 жртва и да се истраге воде због правде.

Еулекс ће наставити да улаже напоре на расветљавању судбине несталих на Косову и помагању правосуђу у истрагама, најавила је в.д. шефа Еулекса Жоел Вахтер.

Preneto sa: b92

 

Погледајте видео записе са конференције поводом обележавања Међународног дана несталих (извор: ТАЊУГ):

video snapshots

Brighter years a and and curls costs clean. Leaves generic cialis online day. I rates and residue does and in a.

Author: Koordinacija

Share This Post On