Право на достојанствен живот породица несталих лица

30.08.2016. године, Београд | Време: 11:00 | Теразије 3, 1. спрат, Медија центар – Велика сала

Поводом Међународног дана несталих лица 30. августа

Конференција за новинаре

Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

 Говоре: 

  • Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије
  • Олгица Божанић, председница Регионалне координације породица несталих лица
  • Душко Челић, председник Управног одбора Координације
  • Драган Пјевач, председник Координације

 Планирано је да Конференцији за новинаре присуствује преко стотину чланова породица несталих лица из целе Србије, као и представници чланица-оснивачи Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије.

 На конференцију су позвани представници – Председника Републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за Косово и Метохију, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, ИЦМП, Тужилаштва за ратне злочине, Комесеријата за избеглице, Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Веритаса, Савеза Срба из региона, Асоцијације избегличких удружења. 

 У оквиру манифестације, у сарадњи са Регионалном координацијом несталих лица, планира се: – постављање штандова са силуетама од стиропора, које симболизују нестало лице  (на почетку Кнез Михајлове улице, у просторијама Медија центра и код споменика Координације у Ташмајданском парк)у. На штандовима би се прикупљале поруке грађана и чланова породица жртава које ће се проследити надлежним институцијама.

Након Конференције за штампу уследиће мирна шетња чланова породица несталих лица и осталих жртава од Медија центра до споменика Координације у Ташмајданском парку где ће положити венац и цвеће.

За разлику од предходних година, овог пута ће се читав догађај обављати без пригодног програма и у тишини,  и на тај начин упутити порука да се породице жртава осјећају запостављено и да је пала тишина на питање решавања судбине несталих лица.

 – Након полагања венца делегација Координације од око десет чланова, ће у мирној шетњи отићи до зграде Владе Србије у улици Кнеза Милоша и пред Владом Србије положити свеће и цвеће, те уручити поруку породица несталих лица Влади Републике Србије.

 Обележавање Међународног дана несталих се одржава уз подршку Међународног комитета Црвеног крста, а Конференција за штампу уз подршку Комесеријата за избеглице Републике Србије.

 

Author: Подразумевани веб места

Share This Post On